Регистър на общините

ОБЩИНА СЛИВЕН, Град Сливен

ОБЩИНА СЛИВЕН
Информация

СЛИВЕН

ОБЩИНА СЛИВЕН
Неоспорима е щедростта на природата към Сливен. Скалният масив Сините камъни, изобилието на вода, чистият въздух, минералните извори, умереният климат, плодородната долина на Тунджа и Сливенското поле са само част от нейните дарове.
Мястото на днешния град е обитавано от хилядолетия. Историята ни отвежда към времето на траките и после пласт върху пласт откриваме присъствието на римляни, гърци, славяни, усещаме духа на Първото и Второто българско царство.
Нашите прадеди създават селището на кръстопът и това е едно от големите предимства на града, играло важна роля в неговото минало и настоящо развитие.
Сливен заема особено място в икономическия живот на страната. Тук са направени първите стъпки на българската индустрия, благодарение на обстоятелства от исторически и географски характер, съчетани с предприемчивостта на сливенеца Добри Желязков. През 1834 година той създава първата текстилна фабрика на Балканския полуостров. Това оказва огромно влияние върху по-късното развитие и съвременния облик на града.
Неизменен белег на дълголетната история на Сливен е и духовността. Култов център от времето на античността, градът развива тези свои функции в един нов смисъл през Ранното християнство и Средновековието. Градът е сред най-значимите духовни средища в България по време на Възраждането. Той е родно място на първия български художник, получил академично образование, Димитър Добрович, на първия български поет Добри Чинтулов, на много видни българи, чиито имена са свързани с развитието на българската и европейската култура и наука, на просветното дело и стопанското развитие в българските земи. През 1827 година в Сливен е открито училище, а през 1860 година е създадено читалище Зора. Забележителен е и днешният принос на Сливен в културната съкровищница на България. Много имена на изтъкнати съвременни учени и творци се свързват с нашия град.

Контакти

ОБЩИНА СЛИВЕН

Град Сливен, Община Сливен, бул. Цар Освободител 1
Телефон: 044663166, 044611106
GSM: 044611149
Факс: 044611100
Интернет сайт: 

Още Общини в

ОБЩИНА СЛИВЕН

ОБЩИНА СЛИВЕН

Община Сливен е разположена в Югоизточна България и заема площ от 1366 кв. км. В състава на едноименната община се включват общо 49 населени места. Общинският и админстративен център на общин

ОБЩИНА СЛИВЕН

ОБЩИНА СЛИВЕН

ОБЩИНА СЛИВЕННеоспорима е щедростта на природата към Сливен. Скалният масив Сините камъни, изобилието на вода, чистият въздух, минералните извори, умереният климат, плодородната долина на Тунджа и Сл